Zápisky z kuchyně - UHO

12. července 2012 v 6:00 |  Zápisky z ... (Butikovky už nět zděz)
Poslední dobou jsem se dost zlepšila ve vaření.
(Aspoň jsem si to myslela.)

Každopádně, snaha byla.

Rozhodla jsem se totiž pro omáčku. Můj muž nejradši hnědou, tak jsem se ji snažila
vykouzlit.
Jenže jak to udělat, aby ta světlá jíška, kterou umím, zhnědla?

Na netu jsem nalistovala návod, jak na hnědou omáčku.
Vyjelo na mě UHO.
Povídám si, jaký zas UHO?

Univerzální hnědá omáčka!
Fajn, jsem zas o něco chytřejší.

Jenže tam stálo, že do jíšky přilijeme vývar z masa a povaříme. Čtyři hodiny!

Tak na UHO ať Zdeněk zapomene... Říkám si.

A byla zase bílá. Tu si dobře pamatuju, protože stačí do rozpuštěného tuku přisypat mouku
a pak rozředit a vařit...

Jenže pak se ve mně hnulo svědomí, když se Zdeněk u oběda zase ošíval,
že tu mou světlou prostě nemusí.

No a za pár dní Vám takhle jedu s vozíkem mezi regály v samošce, a co nevidím.
Tmavá jíška.

Hurá, Zdeněk se poměje.

A co nevidět už jsem k obědu servírovala hnědou omáčku.
Chutnala mu, akorát říkal, že je trochu bez chuti.

Ale brambory a dobře solené maso to kompenzovalo.

A další den byla hnědá zas. UHO, abych mluvila kuchařskou hantýrkou.
Teď, když ji umím, tak si to už můžu dovolit...

Jenže pak večer ve vaně mě asi něco osvítilo a říkám si, že jsem
vlastně tu tmavou jíšku jenom přichystala podle návodu. Nebyla to tedy pořád jenom jíška?
Byla to vůbec ta UHO?
Zděsila jsem se.

A pak se to prokázalo. Že jsme už dvakrát poobědvali maso s jíškou. Sice s tmavou,
ale s jíškou.
Kruci.

A nejen to - už hodně dlouho pojídáme jíšku světlou, když jsem dělala své světlé omáčky.

To tomu Zdeňkovi ani nemůžu říct...

A člověk se nosí bytem, jak je zase o kus dál, než byl ještě včera, v tom kuchařském umu,
a zatím měl spíš lézt kanálama - rozhodně tedy nelézt do kuchyně.



Ale jestli myslíte, že to uzavřu s tím, že už do ní nepolezu,
tak to zase ne. Prodává se prý hotová hnědá omáčka. Takže do toho jdu.
Konečně pak budem obědvat opravdickou UHO!
Jsem zvědavá, jestli Zdeněk pozná ten rozdíl :)
***
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 MARTIN | 12. července 2012 v 17:40 | Reagovat

Jsem si jisty,ze rozdil pozna:-)

2 adaluter | Web | 14. července 2012 v 2:39 | Reagovat

Tak tedy tos mě dostala, takhle už jsem se ale hodně dlouho nezasmála. Naposledy, když si dva mladí muži, které jsem kdysi znala, chtěli uvařit pudink.
Vzali tedy sáček, dlouze ho studovali a pak se zčali rozčilovat, kde že mají sakra shánět nejakej kukřičnej škrob a etylvanilin.
Četli si, místo návodu na přípravu, složení.
Ale snaživí byli to jo. Šli na borůvky a já mezi tím "sehnala" ten škrob a uvařila pudink. :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.