Zápisky z kuchyně III.

27. května 2011 v 8:18 |  Zápisky z ...
Aneb kuchařské rady vzešlé z mých těžce nabytých zkušeností za plotnou...

Čím déle něco vaříte, tím je toho míň.
Pokud chcete nakrmit celou rodinu, volte stupeň teleplné úpravy AL DENTE.

Výjimkou je bramborová kaše. Té uděláme dost a dost třeba i ze dvou brambor.
Přidáme-li dostatečné množství mléka. Tou se dá kaše krásně nastavit! Ale nevznikne
z toho ta známá (možná vám) "nastavovaná kaše", to spíš bramborová polévka.
Ale nebude to ona. Bude to pořád víc kaše, než bramboračka...
Nebezpečí vzniku bramborového mléka, kteé dosud v kuchyni nemá uplatnění!

Nikdy nekořeňte levou rukou. Pokud jste pravák. A pokud nemáte rádi překořeněno.

Dokud svítí červené světýlko na varné desce vašeho sporáku, pálí to!

Nejrychleji stydne to, co byste rádi jedli teplé. Jako třeba palačinky.
Než uděláte poslední, první je ledová. Nedá se s tím nic dělat.
Leda jíst je hned u sporáku.
Nastupte tam celá rodina a večeřte formou bufetu...

Bez vajíčka řízek neobalíte. Opravdu ne. Ta strouhanka
na tom mléku držet nebude. Vím, co říkám, věřte mi.

Výjimkou je smažený sýr. Pokud nemáte vejce, nevadí.
Tedy pokud máte rádi sýrové palačinky...

Výhodou oproti klasickým palačinkám je, že nestydnou tak rychle.
A že jich většinou nemíníte dělat deset, patnáct... Takže budete jíst
normálně u stolu a žádný bufet.

Pokud by vás napadlo, udělat si pečené kuře (nebo cokoliv jiného)
na pivu, tak se vůbec nesnažte, protože ať lijete, kolik lijete,
stejně ho tam nebudete cítit. To si tu Plzeň radši vypijte zvlášť.
Kuře na pivu může plavat v žaludku.

Nesledujte televizní pořady o vaření. V každém receptu se vždycky
najde něco, pro co nebudete vědět, kam jít. Jako například zázvor.
Dobře, tak to byste možná věděli (vy), ale co třeba ... Teď mě nic nenapadá,
zkrátka tam na nás akorát machrujou a člověk si pak přestane věřit
a nepovede se mu ani ... Teď mě nic nenapadá.

A nakonec, jeden skvělý recept, tak zvaně pro chudé... Když vám zbydou
brambory od oběda (nebo vám je někdo dá), uvařené je nastrouhejte
a na pánvi osmažte do zlatova. Nezapomeňte okořenit (viz bod č. 3)!
Než dosáhnete zlatavého odstínu, budete mít
sice původního množství brambor jenom polovinu (důvod viz bod č.1),
takže se navečeří jenom jeden, a ten druhý, který bude hlady bloumat po bytě,
by si měl dát aspoň pozor na bod č. 4 (pálí to!).

***
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Adlik | 29. května 2011 v 0:53 | Reagovat

Já už jako nevím co psát, ale potřebuju Ti to prostě psát,že mě tyhle Tvoje výplody prostě nepřestávaj dostávat :-) Jako třeba hned zkraje: Nebezpečí vzniku bramborového mléka, které dosud v kuchyni nemá uplatnění! :D Rodinné pojídání palačinek formou bufetu taky není vůbec špatný! :-) jen mě teď napadá trapně věcná myšlenka - nedalo by se třeba zabránit palačinkám v chladnutí tím, že by se průběžně strkaly do lehce vyhřáté trouby,než se udělá ta poslední? :-) jenže to zase nezní ani zčásti ták vtipně, jako Tvůj závěr, že se s tím prostě nedá nic dělat :-D

2 niternice | 29. května 2011 v 9:28 | Reagovat

Adličku, kdyby mě napadla lehce vyhřátá trouba, neměla bych v kuchyni zřejmě problém :-) Těší mě, že se bavíš! :-D

3 Lenička | 9. června 2011 v 1:36 | Reagovat

Myslím,že nás je víc,kdo se baví Tvojí tvorbou,nemá to žádnou chybu,prostě originální,nevím,na jaký článek dřív skočit.Ted´jsem momentálně na noční,a všichni kolem mě chrápou,mám čas si vychutnat Tvoje vtipné vyprávění.Jen tak dál Jani,držím palce a jsem Tvá věrná čtenářka. :D

4 niternice | 9. června 2011 v 11:36 | Reagovat

Tak to mě moc moc moc těší, Leničko! Děkuju! To mě povzbuzuje :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.